Marina elverk – Riktlinjer

 

Riktlinjer:

Dessa riktlinjer kommer förhoppningsvis att hjälpa dig att beräkna vilken storlek på generatoraggregat / elverk du behöver, och därmed kostnaden. Det finns två viktiga faktorer som man måste ta hänsyn till när man ska välja generatoraggregat / elverk.

  1. Vilken storlek på elverk behöver jag?
  2. Hur hög är ljudvolymen?

1. Vilken storlek på elverk behöver jag?

Här har vi samlat ihop info om förbrukning för olika elektriska apparater så som, vattenkokkager, kyl, varmvatten m.m Vissa saker rör dig som har en ”fritidsbåt” andra rör mer dig som har en arbetsbåt där ni stannar ute och bor på båten/fartyget under en tid. Men vi hoppas att med lite tankar och frågor runt valet av storleken på generatoraggregat/elverk så ska vi kunna hjälpa dig att fatta rätt beslut.

Vilken storlek på elverk behöver jag?

Det kanske låter uppenbart att du behöver tillräckligt med ström för den utrustning du har ombord. Men kom ihåg att tänka på den extra strömmen som behövs om du skulle lägga till utrustning de kommande åren.

De är svårt att besvara frågan om man jämför med ett vanligt hus levererar 100 Amp som standard. Ett normalt hus kommer osannolikt att använda så mycket ström som 23kW; men det allmänna intrycket är att det finns så mycket ström som man har råd med. Du kan gå runt i huset och slå på alla elektriska apparater du vill men det är nästan omöjligt att använda 23 Kw.

Det finns dock ingen sådan standard med generatoraggregat / elverk. Du kan köpa ett väldigt litet elverk som har tillräckligt med ström för att driva en hårtork i perioder, eller ett större elverk som kan driva så mycket som hela anläggningar. Den ända problemet är att ju större generatoraggregat / elverk du köper desto mer pengar kommer det att kosta.

När du beräknar på hur stort generatoraggregat / elverk du behöver behöver du ta hänsyn till hur du använder ström. Om du vill kunna använda alla elektriska apparater på samma gång är det en ganska enkel beräkning, då behöver man bara lägga ihop maximum förbrukningen på alla apparater och man vet hur stort elverk man behöver.

Om du har möjlighet att ändra på vanorna av användning av elektricitet tex. använda en apparat i taget så kan du göra en installation av ett betydligt mindre elverk.

Vi antar att du vill köpa ett elverk som är rätt dimensionerad för dina nuvarande och eventuella framtida behov av elektricitet utan att spendera för mycket pengar.

Det finns några saker som du behöver veta.

Elektricitet mätts i watt. 1000W = 1 Kw (kilowatt). En vattenkokare drar ca 2 kW = 2000W.  Mätningen av elektricitet i watt kombinerad med den elektriska strömmen mätt i Ampere  muliplicerat med de elektriska flödet i Volt (1 watt = 1 Amp * 1 volt.)

  • Nätspänningen är normalt 230V (AC, växelström, enfas, 50 Hz) All elektronisk utrustning bör ha en etikett på sig, normalt under eller bakom apparaten, här ska den information du behöver stå. Normalt så står det antingen Kw, V eller kVA och max belastning med den högsta elektriska förbrukningen.
  • Många elverkstillverkare citerar uteffekten i kVA. Därför, för att göra rätt val av elverk måste man förstå att kVA och KW är relaterade till varandra genom ”effektfaktor”.  Förhållandet av Kva till Kw är 0,8 i effetfaktor; så att Kva x 0,8 = kW (eller Kw / 0,8 = kVA). Detta innebär att 20 kVA = 16 Kw. Det kan bli mer komplicerat om elverken ska starta luftkonditioneringssystem, så om du har ett luftkonditioneringssystem måste du skicka oss fullständiga uppgifter så vi kan hjälpa till i beräkningen.

Ombord båten finns det två uppsättningar elektrisk utrustning att beakta.

  • 230V AC (växelström) – De nätdrivna apparaterna som liknar de du använder på land där de drivs av de markbaserade elnätet. Detta är 230 volts AC (1-fas 50 Hz) tillförsel.
  • 12V DC (likström) – Dessa apparater drivs av batterierna, vanligtvis 12 eller 24 volt DC

Elektriska apparater

Elspis: Om man ösnkar en elspis behöver man tänka på fysiska storleken och effekten när man köper spis. En standard spis har generellt en 4kW ugn och 4 kokplattor från 1 kW till 2kW var, totalt ca 10 kW vid maximal förbrukning. Om du vill slå på alla på en gång måste du ta hänsyns till 10 kW med kontinuerlig laddning. Det kan dock vara så att ugnen är på 180°C och två kokplattor är inställda på låg och medelhög (termostatstyrda) som skifftar så att den faktiska belastningen bara kan vara 6 kW eller mindre. En söndags lunch med familjen kan dock driva upp laddningen ett par timmar.

Luftkonditionering: Varierar avsevärt beroende på storlek på båt/fartyg och själva luftkonditioneringssystemet som kan variera från 2 kW upp till 20 kW. Du behöver de exakta detaljerna om installationen så att man kan bestämma hur mycket ström som behövs. Om det är några tveksamheter så är ni välkomna att fråga.

Vattenkokare: är kraftfulla 1,5 kW till 3 kW men används bara i några minuter

Kyl & Frys: Om man väljer ett nätdrivet kylskåp behöver det kontinuerlig effekt. Detta drivs normalt av en strömriktare som drivs av batteribanken, annars så skulle elverket behöva köras kontinuerligt. De flesta kylskåp på båtar är små och drivs direkt från batterierna. Elverket behöver driva batteriladdarna eller laddaren för strömriktaren och detta bör beaktas när man bestämmer storleken på elverket. Vanligtvis så laddas batterierna huvudsakligen från generatorerna som sitter på motorn/motorerna.

Tvättmaskin / torktumlare: Dessa kräver från 1 kW till 3 kW vardera och belastar systemet under begränsad tid.

Varmvatten: Vi rekommenderar alltid att du anpassar systemet för en varmvattenberedare som värms upp av motorns kylsystem när motorn är igång för ”gratis” varmvatten.

Elpatron: Ett alternativ om varmvatten behövs. är elpatron. Elpatronen drivs av AC – 2 kW. Då krävs det antingen land ström eller ett elverk.

Alla elektriska apparater kommer ha olika storlek med olika angiven laddning. I hjälplistan (PDF-för nedladdning) nedan har du den vanligt förekommande förbrukningen av olika apparater, lägg till din faktiska förbrukning i listan för att fastställa högsta möjliga belastning. Nästa kolumn är till för ”ansedd” förbrukning. Här lägger du till det talet i kW som har beräknat/gissat/ansett vara en rimlig förbrukning för att använda i denna beräkning. En multimeter som mäter ampere kan vara bra att ha för att mäta hur många ampere som används under maskinens arbetscykel.

 Hjälplista 1 – Elförbrukning

Några kommentarer som kan hjälpa på vägen:

Nu när du har kommit fram till två tänkbara kW tal så måste du funderar ut hur du vill förbruka el.

Kan du när du är ombord använda dina elektriska apparater efter varandra? Kan du medans du lagar mat stänga av luftkonditioneringssystemet, vänta med tvätten tills efter att du har lagat mat?När du har mer folk ombord än du brukar måste du då ha på fler apparater än vad du normalt har?

En annan viktig faktor är storleken på din batteribank. Om du har en strömriktare kan man tänka på elverkets storlek relaterad till storleken på din batteribank. Förslagsvis pratar du med en batteriexpert som kan vägleda dig, batterier är dyra och har en begränsad livslängd. Vi har skapat ytterliggare en hjälplista för beräkningen.

 Hjälplista 2 – Elförbrukning

De här olika faktorerna på hur man förbrukar el ombord kommer ge dig en någorlunda korrekt uppfattning om hur mycket ström du behöver. Den svåraste frågan blir nu ”hur mycket ström kommer jag använda som mest under en specifik tidpunkt”.

Matlagning kommer ske runt lunch- och middagstid alltså ungefär 11-13:00, 16-18:00

Tvätt, om du kan ordna så att man inte tvättar under matlagningstiderna så behöver man inte ett lika stort elverk. Vi säger att du ändå tvättar och lagar mat samtidigt, detta skulle innebära att du behöver ett dubbelt så stort elverk som om du bara skulle göra en av dessa sysslor i taget.

Basförbrukning kanske sker kontinuerligt under hela dagen. Men att värma vatten kräver mycket ström och om du har möjlighet kanske du kan sätta det på en timer, så att det inte krockar med andra energi behov. Så du inte behöver lägga till den förbrukningen till basförbrukningen.

En luftkonditionering kan dra väldigt olika i strömförbrukning beroende på storlek från 2kW upp till 20 kW eller mer. Luftkonditioneringens energi behov varierar också med vädret. Varma sommardagar kräver mer luftkonditionering, kanske är det så att du vill ha bra luftkonditionering när du ska sitta ner och äta lunch, men glöm inte att luftkonditioneringen används också flitigt under kvällen/natten när man ska försöka sova. Effekt behovet måste räknas på mycket noga då den kan vara väldigt energikrävande, till och med så mycket att dina andra apparaters effekt behov nästan blir oviktiga. Man måste överväga sina alternativ och göra en noggrann beräkning.

I grund och botten handlar det om vilket komfort nivå man vill ha. Hur mycket extra är det till nästa storlek på elverk, större som mindre, generellt inte så stor skillnad. Om du köper ett för litet elverk kommer du plötsligt att bli medveten hur mycket elektricitet du behöver. Det är säkrare om man skulle missta sig åt andra hållet och köpa ett för lite stort elvekr, dels för driften av allt ombord men också med tanke på att man kanske vill lägga till apparater i framtiden som skulle öka behovet av ström. Innan du bestämmer dig kan det vara en god idé att prata med andra i samma situation som kan hjälpa dig att skaffa dig en uppfattning om vad som kommer att krävas.

2. Hur hög är ljudvolymen?

Generellt set så behöver du ett akustiskt hölje på ditt elverk om du bor ombord på båten. När du ligger förtöjd ute på vattnet och klockan är 22:00 på kvällen kommer du bli förvånad över hur långt ljud/buller kommer färdas. Därför blir ljudet/bullret en mycket viktig fråga. Ett alternativ vi kan erbjuda är ett väldigt bra ljuddämpande material till ett rimligt pris.

Elverk vanligen levererade av Beta

Små kanalbåtar med sparsamt med apparater som kräver ström, innerbelysning, tv, mikro, och kylskåp. Här behöver du en lämplig batteribank och en strömriktare som laddas av motorn under dagen, eventuellt ett litet ”travel power” / reseström kit som monteras på motorn som ger 3,5 kVA.

Läs mer om Betas ”travel power” /reseström här

Narrowboat/kanalbåt 60 fotare med lite mer apparater som,  3 kW tvättmaskin, torktumlare, tv, dvd, 0,2 kW frys, 2 kW vattenkokare, mikro, dusch, strömriktare. Här förser Beta ofta båtarna med ett reseström / travel power kit på antingen 3,5 kVA eller 5,0 kVA. Om du har plats så kanske ett litet elverk.

I Holland har man Wide Beam / Dutch Barge med lite fler elektriska apparater. 2 kW tvättmaskin, 3 kW tortumlare, 2 kW elpatron, 0,5 kW kyl/frys, + tv, dvd, batteriladdare. Den här typen av kunder krväver ofta ett elverk på 1500 rpm så som BetGen 7 eller BetGen 10

Segelbåt 25-35 fot med 0,2 kW DC kyl, mikro, elektriska navigations utrustning, lampor, vattenpumpar, laddare för strömriktare – här rekommenderar vi en passande batteribank, möjligen ett reseström / trevel power kit som drivs av motorn.

Segelbåt på 60 fot eller mer med 0,2 kW DC kyl, mikro, elektriska navigations utrustning, lampor, vattenpumpar, batteriladdare (möjligen luftkonditionering) – här väljer kunderna ofta ett BetaGen 4/2 eller BetaGen 7.

Motorbåt 34 fot med luftkonditionering, liten elektrisk spis, 0,2 kW kyl, elektrisk navigationsutrustning, innerbelysning, lanternor och vattenpumpar. Här rekommenderas BetaGen 7 eller BetaGen 10.

Motorbåt 40 fot med luftkonditionering, liten elektrisk spis, 0,2 kW kyl, elektrisk navigationsutrustning, innerbelysning, lanternor, vattenpumpar, batteriladdare. Här rekommenderas BetaGen 10 eller BetaGen 11.

Du har förmodligen också elektriska apparater som kräver 12 volt DC (likström), dessa drivs vanligtvis av batteribanken och batteriladdare (eller laddare för strömriktare) exempel på dessa är:

Innerbelysning
Kylskåp
Landternor
Ankarspel
Vattenpumpar
Navigationsutrustning
Fläktar för ventilation

Beta Marin erbjuder följande

Elverk på 1500 rpm , det är dessa du ska välja för lång livsläng och tillförlitlighet med lägre bullernivå. Dessa är dock något större och lite dyrare. De genererar 230 volt, 50Hz  elektrisk ström. Beta erbjuder också elverk på 60 Hz, 1800 / rpm.

Elverk – 50 HZ, 1500 rpm, 1-fas

Elverk – 50 HZ, 1500 rpm, 3-fas

Elverk – 60 Hz, 1800 rmp, 1-fas

Elverk – 60 Hz, 1800 rmp, 3-fas

 

Elverk på 3000 rpm, är billigare i inköp, men. De arbetar på ett högre varvtal vilket innebär att ljudnivån är högre än på ett 1500 rpm elverk. De genererar 230 volt, 50Hz  elektrisk ström. Beta erbjuder också elverk på 60 Hz, 3000 / rpm.

Elverk – 50 HZ, 3000 rpm, 1-fas

Elverk – 50 HZ, 3000 rpm, 3-fas

Elverk – 60 Hz, 3000 rmp, 1-fas

Elverk – 60 Hz, 3000 rmp, 3-fas

 

”Travel power” / Reseström monteras direkt på motorn och är mycket kompakt. Finns som 3.5 kVA och 5.0 kVA (genererar 230 volt 50 Hz elkraft)

12 volt DC ström kommer från batterierna, du kan ha en stor batteribank som kan ge 12 volt ström till alla dina elektriska apparater – kylskåp, elektrisk navigationsutrustning, belysning, vattenpumpar men även en strömriktare för 50 Hz AC för t.ex. en TV m.m

Beta kan erbjuda både värmeväxlar kylda men även kölkylning, normalt levererar Beta kölkylning till kanalbåtar. Detta är en hänvisning och hjälp på vägen, ansvaret att välja rätt elverk ligger på dig, om du har några frågor eller funderingar är du självklart välkommen att fråga.

Beta Marine kan även leverera elverk / generatoraggregat på upp till 1000 kVA för större fartyg.

Nedladdningsbar översik av…
 Beta elverk – output 50 Hz
 Beta elverk – output 60 Hz

 

Share This: